Ludwig Augustinsson och Mirza Halvadzic på provspel i FC Twente

Söndagen den 30 oktober flög BP:s Ludwig Augustinsson (1994) och MFF:s Mirza Halvadzic (1996), tillsammans med Fredrik Strauss från Wagnsson Sports & Entertainment, ner till Enschede i Holland för att provspela en vecka med storklubben FC Twente. De talangfulla svenska landslagsspelarna är i full gång med träningarna i klubbens U-17 respektive U-19 och U-23 lag. Idag, efter halva sejouren och dagen efter träningsmatchen mot ett lag i division 3, passar vi på att undersöka hur killarna tycker att det har gått.

–       Det har varit full fart direkt från början, säger Mirza, som idag är trött och har träningsverk efter 2 fullspäckade dagar.

De har fått ledigt idag för att återhämta sig efter 3 träningspass och match. Då passar klubben på att ordna med ett besök på nyrenoverade arenan ”De Grolsch Veste”, samt visa oss runt i staden Enschede.

FC Twentes arena är spektakulär även när den är tom. Representanter från klubben guidade oss runt inne på de olika våningarna och visade upp allt från det enorma omklädningsrummet och lekrummet, till ”miljon-euro-logen” och direktörsrummet, där alla kontrakten skrivs. Det är verkligen ett exklusiv och genomtänkt byggnadsverk som imponerade på killarna och vi ser alla fram emot Europa-League matchen mot Odense imorgon.

Dagen har också ägnats åt reflektioner och analyser på prestationerna och både Ludwig och Mirza är överens om att det är hög standard i de olika lagen. Dessutom har de fått se att samtliga lag tränar och spelar efter samma spelidé (ett offensivt 4-3-3 med man-mot-man-försvar). De har studerat A-lagsträningen och fått ställa frågor till de svenska A-lagsspelarna Rasmus Bengtsson och Emir Bajrami.

–       Det finns en tydlig ambition att spela rolig och offensiv fotboll, berättar Ludwig, men jävlar vad man får löpa i försvarsspelet.

Ludwig Augustinsson, som i sig är en offensiv vänsterback tyckte att det var väldigt kul att spela träningsmatchen igår. Han hade mycket boll och fick utmana mycket på kanten. Han var väldigt nära att göra 2 mål och passade fram till många avslut. Han prövades inte så hårt i försvarsspelet, men löpte oavbrutet och höll sin man.

På samma sätt gick det mycket bra för MFF-anfallaren Mirza Halvadzic, som gjorde 2 mål i matchen samt en assist. Han fick spela centralt i ett 3-mannaanfall, vilket inte hör till vanligheterna hemma i MFF och således hålla sig mer i mitten. Han uppvaktades av en tvåmetersback som skuggade honom så gott han kunde, men genom att utnyttja sin snabbhet kunde Mirza frigöra sig mer och mer, ju längre matchen gick. Han tycker också att den offensiva fotbollen passar honom bra,

–       De rullar bollen bra inom laget och spelar ett snabbt kortpassningsspel, konstaterar han. Det sätter lite press på mig som central forward. Jag tvingas röra mig hela tiden.

Och nog rörde sig Mirza alltid. Han tog många bra djupledslöpningar. Han mötte boll. Han spelade på ett och två tillslag och fick på det sätt tillslut utdelning.

Olyckligtvis gick han ut i andra halvlek med en lårkaka av den grövre sorten, men är säker på att det inte är någon fara.

–       Jag har tagit några isbad igår och idag, men vi får se vad sjukgymnasten säger imorgon.

Sammanfattningsvis är både Ludwig och Mirza mycket imponerade av mottagandet och gästvänligheten i FC Twente. De tycker också att det mesta är av högsta kvalitet; anläggningarna, planerna, ledarna, tränarna, spelarna och fotbollen. Det enda de har lite problem med är luncherna, eller rättare sagt ”middagsmackorna”.

Fredrik Strauss

2011-11-02