Hosam Aiesh och Fredrik Jonsson på provspel hos Werder Bremen

Fredrik och Hosam efter en träning med den mixade truppen

Vecka 44 betyder höstlov i Sverige! För Hosam Aiesh från BK Häcken och Fredrik Jonsson från GAIS betyder det provspel hos den tyska storklubben Werder Bremen som har en av de bästa akademierna i hela Tyskland. Fredriks mamma Susanne och Niclas Ek från Wagnsson Sports & Entertainment följde med spelarna. Vi flyger ner till Hamburg måndagen den 31 oktober där vi blir hämtade av Werder Bremens Hamburgbaserade scout Marco. Han kör oss sedan hela vägen till Bremen där klubbens ungdomsscout och vår personliga guide Tim Steidten tar emot oss.

Killarna kastas snabbt in i hetluften och hinner knappt landa innan det är dags för första träningen på måndagskvällen. De får spela en smålagsturnering med U17-laget och blir indelade i samma lag. Det dröjer inte länge innan både Fredrik och Hosam börjar producera mål för sitt lag. Det är ett speciellt mål som sätter sig på minnet. Fredrik får bollen långt ner på sin egen planhalva och fintar bort den första motståndaren ordentligt innan han slår en pass förbi nästa motståndare till Hosam. Hosam fintar i sin tur bort sin motståndare och löper mot mål. När målvakten är på väg ut ropar Fredrik längre in i banan och Hosam klackar bollen förbi målvakten. Fredrik kan säkert slå in bollen i mål. Ett riktigt klassmål från killarna som även hjälper sitt lag till vinst i turneringen! Det är svårt att tro att killarna inte spelar i samma klubblag hemma i Sverige efter att ha sett den första träningen. Mer samarbete skulle komma.

På tisdagen hade killarna ledigt så Tim hade ordnat så att vi allihop skulle få en privatguidad arenavisning av honom själv. Werder Bremens nyrenoverade stadium heter Weserstadion efter floden Weser. I och med nyrenoveringen har Werder Bremen installerat solceller på utsidan runt om hela arenan, vilket vi alla blev imponerade av. Hosam och Fredrik fick sitta i de väldigt bekväma avbytarstolarna. De fick känna på den otroligt fina gräsmattan och även kika in i en av de lyxiga logerna. Därefter fick de se hur några av akademispelarna bodde och vi blev nog allihop väldigt förvånade men samtidigt imponerade när vi insåg att de fick bo inuti själva arenan. Här får de all hjälp de önskar med exempelvis tvätt, mat och om de har lust kan de, när seniorlaget har hemmamatch, bara kliva ut genom en dörr och ut på läktaren där det alltid finns reserverade platser för dem.

Efter arenavisningen fick vi titta på när seniorlaget tränade och vi var sannerligen inte de enda som var där. Många människor följer seniorlagets varenda träning oavsett tid på dygnet. Vid träningens slut satte flertalet fart mot grinden där spelarna skulle komma ut, Fredrik och Hosam var såklart två av dem. Killarna fick äran att ta kort och snacka lite med Werder Bremens stjärna Markus Rosenberg som gladeligen stannade och ställde upp så fort han hörde att vi var från Sverige. Markus tyckte att det var kul att killarna kommit till Bremen för att provspela. Han önskade killarna lycka till innan han gick tillbaka mot omklädningsrummet.

Onsdagen började tidigt. Klockan 08.00 var det träning med ett mixlag (skollag) från Werder Bremen med spelare i olika åldrar. Det märktes direkt att många var äldre och vi fick reda på att några av spelarna faktiskt tränade med seniorlaget och var hela 6 år äldre än Fredrik och Hosam. En av spelarna var med på seniorlagets träning som vi hade sett dagen innan så killarna förstod att det var en bra grupp de tränade med nu. Under den sista delen av träningen spelades det match på en full 11-mannaplan. Fredrik spelade på topp i ett av lagen med Hosam strax bakom som en offensiv innermittfältare/släpande forward. Samarbetet mellan dem båda fortsatte fungera väldigt bra och de fortsatte att producera mål ihop trots att motståndet nu var ännu bättre. Träningen slutar med vinst för killarnas lag med uddamålet trots att exempelvis han som tränade med seniorlaget dagen innan spelade anfallare i det andra laget. Efter en välbehövlig vila efter träningen får killarna åka in till Stadion för ett personligt möte med det andra svenskproffset i Werder Bremen, Denni Avdic. Denni är en väldigt ödmjuk person som berättar om livet som proffs i Bremen, sin tid som ungdomsproffs i Danmark och sin nuvarande skada. Killarna får ställa de frågor de vill och Denni svarar mer än gärna. Mötet med Avdic var väldigt lyckat och killarna var väldigt nöjda och glada över att ha fått en lugn pratstund med ett riktigt proffs som likaså gav killarna en bättre bild av klubben och staden. Senare på kvällen var det återigen dags för träning med U17-truppen och killarna gör återigen en bra träning med dem. Den här gången spelar de i olika lag.

På torsdagskvällen är det träning med ännu en ny trupp på ännu en ny plan. Werder Bremen har runt 15 planer som de olika lagen delar på. Ikväll är det U19-laget som killarna ska lyckas imponera på i ett något varmare Bremen. Medan killarna tränar så säger Tim till mig att idag tränar de med 4 st landslagsmän (två tyska, en grekisk och en kanadensisk) som också är på provspel. Detta märks ganska tydligt i första övningen då alla dessa landslagsspelare spelar i motståndarlaget och Fredriks och Hosams lag bara får jaga boll i flera minuter. När det sedan kommer till matchspelet blir det nu nästan som vanligt, mål. Både Fredrik och Hosam gör några snygga var. Efter träningen verkar båda killarna vara överens om att detta var den tuffaste träningen hittills med en väldigt bra men tuff grupp. Fredrik kör över en av de tyska spelarna i en nickduell och Hosam blir stämplad av en av landslagsspelarna.

Veckan har varit väldigt bra och killarna är verkligen imponerade av hur professionellt allting är här, de håller med varandra om att allting håller högsta kvalitet och att det märks att det är en storklubb. Nu är det bara två träningar kvar innan det bär hemåt mot Sverige igen på lördag.

När jag frågar killarna hur de tycker att det har gått på träningarna hittills i veckan är de ärliga och säger att det gått bra för dem men att det är svårt att förstå vad tränaren och andra spelare menar ibland, eftersom att det inte är så många som pratar engelska med dem. De får istället titta först hur de andra spelarna gör och sen göra likadant, något som dock fungerar bra om man är så bra på fotboll som både Fredrik och Hosam är!