Johan Hammar: Evertonproffset

Johan Hammar i Evertontröjan

Johan Hammar i Evertontröjan

Tisdagen den 22 februari innebär inte bara att Johan Hammar firar sin sjuttonde födelsedag. Det är även dagen när han skriver under ett proffskontrakt med den anrika klubben Everton FC.

– Det känns riktigt kul att få skriva under kontraktet. När jag flyttade till England i somras visste jag om att det skulle bli så, men inte förrän nu är det underskrivet. Jag är riktigt glad över att få vara proffs i en Premier League-klubb, berättar Johan Hammar till Wagnsson Sports & Entertainment.

Det började redan för ett och ett halvt år sedan. Johan var uttagen till Halmstad Elit Camp för pojkar födda -94 och antalet scouter på plats översteg vida antalet spelare på planen. Johan krigade då på innermittfältet när Premier Leagueklubben Everton såg honom för första gången.

– Johan identifierades av vår chefsscout under uttagningarna till landslaget. Han utmärkte sig med sin storlek och sitt skickliga spel med båda fötterna. Efter landslagsuttagningarna följde vi honom regelbundet i Malmö FF, berättar Ray Hall som är akademichef för Everton FC.

Under den följande perioden, hösten -09 och våren -10, blev Johan inbjuden till Everton vid flera tillfällen. Johan fick träna både med klubbens U16- och U18-lag, göra läkarundersökningar och testa på boendet för lagets akademispelare. Under tiden som Johan hela tiden hade ”ena foten” i Everton var han tvungen att fokusera på sin uppgift i Malmö FF. Tore Cervin, Johans före detta tränare i Malmö FF berättar att det inte var något problem.

– Johan har en fantastisk inställning och det är den som tagit honom dit där han är idag. Det positiva med Johan är att han inte fegade trots att han var klar för Everton. Han har verkligen huvudet på rätt ställe.

Idag beskrivs Johan som en lång, spelskicklig mittback med god inställning och lysande huvudspel. Men bara under det senaste året har hans spelstil ändrats en del.

– Johan var inte alltid tillräckligt tuff så under en period lät jag honom spela på innermittfältet istället för som mittback. Under denna perioden tycker jag att han utvecklade sin aggressivitet mycket, berättar Tore Cervin.

I England har han enbart spelat på mittbackspositionen och Evertons akademichef Ray Hall berättar om en mittback som blivit tuffare under året.

– Johan har anpassat sig till den engelska spelstilen under säsongen. I början hade han lite problem med det

fysiska spelet men det har han verkligen förbättrat. Idag är han en tuff mittback som är mycket bra på huvudet och han startar i det lag som leder den högsta ungdomsligan i landet.

Johan instämmer med akademichefen.

– Jag har verkligen utvecklat min styrka och min tuffhet. Nu känns det som att jag kan dominera i duellspelet lite mer.

Att vara född -94 och startspelare i en engelsk storklubbs U18-lag tillhör inte vanligheterna. I dagsläget är fyra andra jämnåriga svenskar i England som ungdomsproffs, men ingen spelar som ordinarie i U18-laget. Evertons ungdomslag är dessutom ett av de bättre, inte bara i England utan även i världen. I december deltog Everton FC i en av världens största U17-turneringar som utspelade sig i Brasilien. Under turneringen ställdes Johans lag mot storklubbar som Vasco da Gama, Corinthians och hamnade till slut på en fjärdeplats, före självaste FC Barcelona och Paris Saint Germain.

– Det var en riktigt häftig upplevelse att få spela den turneringen. Jag fick dessutom göra ett mål och det är alltid extra roligt, säger Johan.

Johan Hammar efter sitt mål mot mexikanska Club América

Johan Hammar efter sitt mål mot mexikanska Club América

Det Barcelona som Everton hamnade före var även det lag som Johans före detta lagkamrater spelade oavgjort mot i en träningsmatch under sommaren 2010. Johan hade då lämnat MFF men klubben klarade ändå 0-0 mot det spanska ungdomslaget.

– Men skillnaden mellan att spela i Sverige och England är enorm. Allt skiljer sig i kvalitet egentligen. Vi har bättre tränare, medspelare, motståndare och gräsplaner. Jag saknar ändå Sverige ibland eftersom jag har alla mina vänner och min familj där. Men det är så fruktansvärt kul att spela fotboll här. Jag älskar att utvecklas och det kan jag verkligen göra här.

Än så länge kan man utan överdrift påstå att Johans tid i England har varit väldigt lyckad. Men Johan är inte nöjd där. När säsongen är slut har han nya mål i sikte.

– Nästa år vill jag absolut spela i reservlaget. Som ordinarie i U18 så är nästa steg reservlaget och därefter är det Premier League med A-laget som gäller. Det vore en dröm att få spela där. Sen drömmer jag också om att få vara med i landslaget igen. Jag känner att jag kan konkurrera om en plats i P94-landslaget idag, säger Johan.

Ray Hall pratar om Johans framtid med stor tillförsikt.

– Var framtiden för honom? Vem vet… Vi har givit honom förutsättningarna för att nå Evertons A-lag och vi hoppas verkligen att han når dit, säger han om sin svenska supertalang.

Nu återstår att se, är Johan Hammar svensk fotbolls nästa stjärna i Premier League?

Johan Hammar med Evertons Club secretary David Harrison

Johan Hammar med Evertons Club secretary David Harrison

Reportage: Henrik Sjöström, Wagnsson Sports & Entertainment