Zlatans väg till Bayern München – en reseberättelse i fotbollens värld

– Hej SJ, jag skulle vilja ha en tågbiljett.

– Ok, från var till vart vill du åka?

– Från Sävsjö FF via Myresjö IF till AZ Alkmaar i Holland men kör ett stopp i Telstar FC också. Därefter en tur till Allsvenskan och sen en öppen biljett till Tyskland plus en slutbiljett till Bayern München.

Ungefär så ser Zlatan Krizanovics fotbollsresa ut. Den är inte fullbordad ännu, men den är alltjämt spännande och full med intressanta stopp. Vi tar anhalt för anhalt och börjar reseberättelsen i Sävsjö, Småland.

Zlatan var 14 år gammal när han flyttade från Sävsjö och började spela för Myresjö i pojkallsvenskan. Dominansen i Sävsjö blev lite väl stor och flytten var självklar.

– Det var en period där jag gjorde 25 mål på 5 matcher precis innan jag flyttade. Det var kul! säger Zlatan nere från Holland till Wagnsson Sports & Entertainment.

Myresjö innebar under det första året spel mot 17-åringar, trots att Zlatan inte ens fyllt 15 ännu. Men Zlatan var mycket storvuxen och hade en bländande teknik, vilket tycks vara ett kännetecken för Zlatan i fotbollssverige. Efter ett år blev han uppflyttad till Myresjös a-lag och spel i division 2.

– Det var tufft första året men jag fick göra en hel del inhopp i a-laget. Året därefter blev jag startspelare i a-laget trots att jag bara vara 16 år gammal, berättar Zlatan.

Ryktet om den småländska supertalangen gick snabbt och Wagnsson Sports & Entertainment var först med att kontakta Zlatan. Zlatan spelade då även i Smålands distriktslag och Zlatan var snabb med att skriva på för Wagnsson.

– Jag kände att jag behövde en agent eftersom jag hade viktiga val framför mig. Jag skulle kanske byta till en större klubb och då behöver man hjälp.

En kort tid efter att Zlatan blev klient hos Wagnsson bjöd den holländska storklubben AZ Alkmaar ner honom på provspel under hösten 2007. Under en vecka fick han spela med lagets U19-spelare.

– Vi var fyra spelare från Sverige som var nere under den veckan. Jag fick träna med U19 och de andra med U17. Det var tuff konkurrens där nere.

Efter provspelet meddelande klubbens chefsscout att han var intresserad av att få Zlatan till AZ Alkmaar. Han blev inbjuden till att spela en turnering med klubbens U19 och allt gick enligt Zlatans planer.

– Tydligen gjorde jag bra ifrån mig!

Om Zlatans karriär tidigare åkt godståg, så hade den nu bytt till X2000. Klubben erbjöd ett kontraktsförslag som Martin Klette gick genom tillsammans med Zlatans familj. Avtalet skrevs under i april 2008 men Zlatan fick fortsätta att spela i Myresjö under hela året. Flytten gick till AZ Alkmaar i januari månad och plötsligt var konkurrensen helt annan än han var van vid.

– Laget låg då tvåa i serien och deras anfallare spelade väldigt bra. Så det första halvåret fick jag mest göra inhopp, men jag lärde mig spelet bra under tiden.

Till säsongen 2009/2010 hade Zlatan tagit en startplats i U19-laget. Prestationerna där var så pass bra att han även fick speltid i toppklubbens reservlag.

– Det var bra spelare eftersom flera från a-laget fick speltid där. Men sen kom det in en ny tränare och han ville att endast a-lagsspelare skulle spela och då fanns det inte plats för oss yngre.

En olycka kommer sällan ensam. Det vet exempelvis SJ redan om. Den nye tränaren prioriterade de äldre spelarna i reservlaget och Zlatan förpassades ner i U19 igen. Zlatan gick på semester i juni 2010 utan vetskapen om var han skulle spela framöver. Han hade ett år kvar på kontraktet och han skulle nu vila upp sig inför nästa säsong. En dag var han ute med sina vänner spelade lite fotboll varpå han vred till knät och fick lämna planen.

– Egentligen hände inget, jag bara vred till det litegrann. Det visade sig att korsbandet och minisken var av. Det var riktigt jobbigt.

Zlatan opererades i juni och i augusti. AZ Alkmaar tog ansvar för rehabiliteringen och ordnade under tiden så Zlatan kunde ansluta till Telstar när han var spelklar. Telstar låg i holländska andraligan och där kunde han få mer speltid.

– Jag flyttade faktiskt dit tre månader innan jag kunde spela. Det var skönt att få lära känna laget och spelarna innan jag blev spelklar.

Zlatan var på planen igen bara 6 månader efter sista operationen. I vissa fall kan det ta väldigt mycket längre tid.

– Men det var kanske lite i tidigaste laget. Jag skulle nog väntat någon dag till. Ikväll gör jag min femte match från start och det känns jättebra. Jag har gjort två mål på de fyra matcherna jag startat och nu känner jag verkligen att jag är på gång. Mentalt var det lite jobbigt i början för jag var rädd att skada mig igen men jag är nu så glad att vara tillbaka så inte är det minsta rädd längre.

Den 191 centimeter långe och starke anfallaren gör sin sista träning med Telstar den 20 maj. Efter det går resan vidare mot nya mål.

– Nu känner jag att jag är redo att flytta hem till Sverige och vill spela i Allsvenskan. Jag känner att jag med min talang och den utbildning jag fått i Holland klarar av det. Det vore väldigt kul att få komma hem igen innan resan går vidare.

Zlatan börjar fundera på vilken som är slutdestinationen på resan. Nu har han avklarat Småland, Holland och siktar nu på Allsvenskan. Vilken klubb blir det?

– Mitt slutmål är Bayern München, dit ska jag bara. Dessförinnan får det bli en mindre klubb i Tyskland, det vore ett bra stopp på vägen! avslutar Zlatan Krizanovic.

Intervju: Henrik Sjöström