Wagnssons Fredrik Söderström i Portugal

Fredrik Söderström till höger blir intervjuad av portugisisk media innan FC Portos match

Wagnsson Sports & Entertainments medarbetare Fredrik Söderström är i Portugal och närvarar bland annat som hedersgäst vid ligapremiären mellan sina två gamla lag FC Porto och Vitoria Guimaraes samt medverka i tv-intervjuer inför matchen på Estadio do Dragao.

Vi passade på att ställa några frågor till honom.
Hur kommer det sig att klubbarna och fansen i Portugal fortfarande kommer ihåg en fotbolls-farfar som dig elva år efter att du lämnat ligan?
– Fotboll är religion här och det blev ju ändå över 300 ligamatcher. Ta det i beräkning och att det kommer ut 3-4 fotbollstidningar varje dag, året runt, så blir det också lättare greppa engagemanget från båda sidor. Men det är självklart en ära att ändå vara så högt skattad efter alla dessa år. Jag har alltid varit sympatisk och tagit mig tid att prata med fansen och journalisterna samt försökt hålla samma höga standard både på och utanför planen, sådant bidrar så klart också.
Det ryktades om stående ovationer av de 55 000 som var på plats på stadion i samband med tv-intervjun innan matchen. Hur kändes det?
– Nja, stående ovationer är väl att ta i. Men det är klart att det var en hel del som applåderade vilket självklart var skoj och värmde mitt hjärta.
Du jobbar bland annat som mentor här hos oss – så vad krävs av alla våra talangfulla ungdomar här hemma för att uppnå samt bibehålla samma höga nivå du hade under nästan 15 år som proffs i Portugal, Belgien och Spanien?
– Det gäller att vara fokuserad och envis samtidigt som du är ödmjuk i både framgång och motgång. Man måste hitta hållbara strategier för att kunna leva under press nästan 24 timmar om dygnet då du hela tiden blir bedömd både på och utanför planen. Du är aldrig bättre än din sista träning eller match – sikta alltid högre!
Nu för tiden jobbar du ju med fotboll utanför planen – hur känns det?
– Det är ju väldigt stimulerande att fortfarande hålla på med sin passion. Dessutom får jag chansen att förbättra vissa bitar i arbetet med spelare som jag själv upplevt som mindre bra under min tid som proffs.Till sammanhanget hör också att många av mina forna lagkamrater eller motståndare nu har betydande roller i olika klubbar som antingen sportchefer, klubbpresidenter, huvudtränare eller assisterande tränare. Givetvis underlättar dessa kontakter när det gäller att förmedla våra spelare samtidigt som det är väldigt roligt att få återuppta samarbetet i lite annan skepnad än innan.
Vi tackar Fredrik för denna lilla pratstund under sin minisemester och önskar honom välkommen tillbaka på svensk mark inom kort.
/Martin Klette