Eldin Karisik: Jag är redo för nya äventyr

Eldin Karisik, 28 år gammal, håller på att avsluta ett utlandsäventyr. Den talangfulle mittfältaren hade flera lyckade säsonger i Sverige innan han begav sig till Danmark och Viborg. Innan dess hade han hunnit med 68 matcher med moderklubben Helsingborg innan storklubben IFK Göteborg värvade honom inför säsongen 2007. Flytten var mycket lyckad och Eldin fick vara med om att lyfta bucklan redan första säsongen.

– Det var en otrolig känsla att allt föll på plats med detsamma. Vi både vann guld och spelade cupfinal, berättar Eldin Karisik till Wagnsson Sports & Entertainment.

Men efter en kortare tid i IFK Göteborg valde Eldin att lämna Sverige för nytt äventyr i Danmark.

– Egentligen passade inte spelet mig så bra i Göteborg tyvärr, även om jag trivdes mycket bra. Jag valde att titta utomlands och då visade Viborg intresse. Eftersom jag känner Hans Eklund sedan tidigare så var det enkelt för mig att sticka dit.

Viborg hade för stunden då Eldin anslöt precis blivit nedflyttade till motsvarande Superettan. Klubben gjorde direkt en satsning på att gå upp till SAS-ligan igen men satsningen gick inte så bra. Efter att ha inlett seriespelet med sju raka segrar sjönk sen spelkvalitén och Viborg hamnade till slut på en placering precis nedanför uppflyttningsplatserna. Året därefter gick det sämre och Viborg ligger än idag kvar i andraligan.

– Det är ändå en bra liga jag har fått spela i de senaste åren. Topplagen i andraligan håller definitivt bra Allsvensk klass. Jag har utvecklats mycket som spelare under perioden och jag har trivts mycket bra i laget.

Men det gick inte riktigt som planerat?

– Nej precis, det har varit rätt tungt fotbollsmässigt eftersom vi aldrig har blivit uppflyttade vilket vi trodde vi skulle bli. Jag flyttade ju inte till Danmark för att spela i andraligan helt enkelt.

Hur ser framtiden ut nu?

–  Min fru och jag väntar vårt andra barn och mitt kontrakt med Viborg går ut till sommaren. Då tycker jag att det är dags att flytta hem till Sverige igen. Jag vill spela i Allsvenskan och jag ser mycket fram emot den utmaningen.

Vilken nivå håller du spelmässigt?

– Jag har spelat i Allsvenskan tidigare och det har gått väldigt bra. Under min tid i Danmark så har lagen från SAS-ligan hört av sig ofta men Viborg har inte velat släppa mig. Under tiden i Danmark har jag bytt position från yttermittfältare till innermittfältare så jag har lärt mig mycket. Jag klarar absolut av att leverera i högstaligan i Sverige eller Danmark. Jag tror på mina kvaliteter!

Vad om Viborg vill förlänga avtalet med dig?

– Jag har berättat för dem att jag inte kommer att stanna kvar i Viborg efter sommaren när kontraktet går ut. Då har de respekterat mitt beslut och därmed inte föreslagit ett nytt kontrakt. En dansk journalist skrev att Viborg inte ville förlänga men så ligger det inte till. Jag fåt tacka för den tiden som varit och så ser jag fram emot nya äventyr i Sverige igen.

Kanske tar Eldin vid där han slutade i Allsvenskan, som en vinnare?

Intervju: Henrik Sjöström