Spelarförening inom handboll bildad

Efter att ha letts av en interimsstyrelse sedan i januari i år bildades formellt igår ”Spelarföreningen Handboll Sverige” (SHS) vid ett konstituerande årsmöte i Partille. Spelarföreningen skall verka som en intresseorganisation för handbollsspelare på dam- och herrsidan i Elitserien och Allsvenskan samt spelare i landslagen. Spelarföreningen vill lyfta fram handbollsspelarnas arbetsrättsliga rättigheter och villkor samt skapa trygghet och inflytande i handbollsanställningen på samma sätt som för aktiva inom t ex fotboll och ishockey där spelarorganisationer finns sedan många år.

Spelarföreningen kommer verka för att bli ett remissorgan till Svenska Handbollförbundet och Svensk Elithandboll AB i intressefrågor som direkt berör de aktiva. Man kommer bl a erbjuda sina medlemmar arbetsrättslig rådgivning och hjälp beträffande kontrakt, försäkringar och skatter mm. För den arbetsrättsliga och övriga juridiska rådgivningen har man anlitat juristen Martin Klette vid Wagnsson Sports & Entertainment AB som kommenterar uppdraget på följande sätt.

– Eftersom jag var aktuell för spelarföreningen redan förra gången man gjorde ett försök 1996 var det extra roligt att få förfrågan igen. För mig är det mycket viktigt att klubbarna uppträder korrekt och respekterar ingångna avtal och här behöver spelarna ofta hjälp för att inte köras över.

– Jag hoppas och tror att spelarföreningen kan hjälpa till att göra spelarnas röster hörda och se till så att det blir balans i förhandlingarna mellan klubbarna och spelarna.