Intervju med Johan Hammar inför Evertonäventyret

Den 2 juli åker Malmö FFs 16-åriga mittback Johan Hammar på sitt livs äventyr. Flyget går till England, och nya adressen heter Goodison Park. Johan ska bli ungdomsproffs i Everton.

Hur känns det nu, Johan?

          Jag är väldigt taggad, ska bli oerhört skönt att äntligen få flytta dit på riktigt, säger Johan till Wagnsson Sports & Entertainment.

Johan har varit hos Everton vid fem tillfällen redan. Provträningar, läkarundersökning och kontraktunderskrift har stått på schemat än så länge. Nu börjar äntligen den riktiga resan för den reslige mittbacken.

          Den 2 juli flyger jag till England. Då är det invigningsdag Goodison Park där alla nya akademispelare och a-lagstränarna deltar. Sen drar vi till boendet, mitt nya hem.

Vad är det för typ av boende?

          Alla i akademin som är under 18 år bor där. Jag har redan bott där under fyra dagar och det var riktigt nice. Det är precis som att bo hemma, men mamma och pappa är inte där. Ett par är där hela tiden och tar hand om oss under veckodagarna och under helgen kommer en annan kille och lagar mat och sådant.

Under 2010 är det mellan sju och tio ungdomsspelare i Everton med härkomst utanför staden Liverpool. Johan Hammar och en spelare från Canada är de enda utlandsproffsen, resten kommer från Storbritannien. Det nya livet innebär stora förändringar för Johan. Dels är han heltidsproffs, men även ska han byta skola.

          Daniel Philpott från Evertons akademi var över i Sverige förra veckan och hjälpte oss att ordna allt med skolan. Jag kommer att plugga på distans via en skola i Torsås. På onsdagar följer jag med till en skola här i Liverpool och gör mina grejer via Internet. På tisdagar och torsdagar kommer en lärare till anläggningen och undervisar.

Johan berättar att alla akademispelare har blivit scoutade av klubben sedan en tid tillbaka. Vissa spelare är från Afrika, men har bott i England ett tag. En del spelare kommer från svåra förhållanden, men nu har Everton gett dem chansen att lyckas som proffs.

          Everton är skickliga på att skaffa en bra balans mellan proffs och människa. Exempelvis så var det var en kille från Irland som dök upp med massa bling bling, och han fick dra meddetsamma. Han hade missuppfattat det hela.

Vad har Everton sagt till dig då? Blir du deras stora stjärna i framtiden?

          Everton satsar hårt på mig. De har sagt att de vill få upp mig i A-laget. Everton är kända för det och det gäller mig också. Det känns förstås bra att de satsar på mig.

Du har ett första spännande år framför dig. Vilka mål har du satt upp för första året?

          Jag vill göra reservslagsmatcher under första året, men annars siktar jag på att ta plats i U-18. Nu fick jag precis reda på att en mittback i reservlaget blivit skadad så jag kan få åka redan nu i sommar med dem på träningsläger till Skottland.

Inte illa, vore väldigt kul för dig om du får följa med dem. Lycka till!

          Tack så mycket, detta ska bli oerhört spännande!