Wagnsson diskuterar samarbete med Mohamed Kallon

Fredrik Strauss och Fredrik Söderström från Wagnsson Sports & Entertainment är på plats i Sierra Leones huvudstad Freedtown inbjudna av legendaren Mohamed Kallon. Läs deras berättelse från deras tre första dagars besök.

Dagarna mellan den 1 och 5 september befinner sig Wagnsson Sports & Entertainment på plats i Freetown, Sierra Leone, för att bevaka landskampen mot Egypten, men också för att besöka ett av Västafrikas viktigaste klubblag FC Kallon. Som namnet antyder ägs laget av världsstjärnan Mohamed Kallon, som framförallt gjorde sig känd under Héctor Cúpers regim i Inter. Kallon har även representerat storklubbar som Monaco och Genoa och är i Sierra Leone den mest framgångsrike och populäre idrottsmannen genom tiderna. Han gjorde så sent som i år ännu en landskamp, trots att han är klubbpresident och sportchef i FC Kallon samt driver 6 separata bolag under koncernen ”KalleONE”. Formen är det dock inget fel på! Mohamed Kallon tränar med sitt A-lag och med sitt U-21 lag alla dagar i veckan.

Med oss på resan är Kelfala Marrah, pappa till Wagnssons klient Yanku Marrah i BP. Även Kelfala är en landslagsprofil i Sierra Leone. Sedan flytten till Sverige har han huvudsakligen ägnat sig åt att leda olika ungdomslag i Stockholm, men sedan landslagstiden är han mycket nära vän med Kallon. De har behållit kontakten och när han fick veta att Kallon sökte samarbetspartners i Europa tvekade han inte att höra av sig till oss. Vi på Wagnsson tyckte naturligtvis att det var mycket hedrande och efter Bangura-succén var det inte mycket att fundera över. Sagt och gjort åkte vi till Freetown!

Efter en tumultartad resa, med försvunnet bagage och turistfällor, blev vi tillslut upplockade av FC Kallons personliga chaufför ”Mussa” och eskorterade hem till legendaren. Det blev ett mycket trevligt och storartat bemötande.

Igår organiserades det en turnering, där FC Kallon, FC Johansson (ett annat lokalt och uppköpt lag), ett lag från Liberia samt ett All Star – lag från regionen deltog med sina olika ungdomskategorier. Vi fick där se på vilken nivå man ligger och även om det kan kännas lite ”oslipat” på olika håll, så finns det många intressanta talanger. Det som överraskar mest är nog kombinationen av teknik och fysik hos många spelare och det lag som hade mest av detta var föga överraskande FC Kallon.

Vi fick i samband med matcherna tillfälle att träffa och samtala med tränarna, General Managers, förbundsrepresentanter och spelare. Till skillnad från hemma i Europa tycker alla att det är jätteroligt och spännande att man är på plats. På så sätt vill alla prata med oss och det är knappt att man hinner med alla som kontaktar oss.

Idag, lördag är det lugnt i Freetown. Staden, som annars är så livlig och glad håller låg profil och ser sammanbiten ut. Detta handlar om en enda sak, nämligen landskampen. Lugnet före stormen. Människor är oroliga eftersom det är Egypten man möter. Mycket står på spel. Samtidigt pågår det en intern konflikt inom fotbollsförbundet där man ännu inte har bestämt vem matchbiljetträttigheterna skall gå till.  Således har fortfarande inga biljetter tryckts. Detta spär naturligtvis på oron i huvudstaden. Människor, passionerade fotbollsälskare och stolta fans demonstrerar utanför förbundets huvudkontor. Det kommer med största sannolikhet lösa sig i sista minuten såsom saker brukar lösa sig här. Men vi oroar oss inte! Vi går med Mohamed Kallon!