Jonathan Hellströms långa väg tillbaka

Jonathan Hellström var en av Sveriges mest lovande vänsterspelare och hade sin plats rakt genom U-landslagen. Med sin passningsskicklighet och snabbhet imponerade han både som vänsterback och vänstermittfältare när oturen helt plötsligt var framme. Skador är ju en del av livet som idrottare, men i Jonathans fall tycktes problemen aldrig sluta.

– Det är svårt att säga när första skadan kom för problemen var under en längre period. De började redan år 2006 och sen fortsatte de, berättar Jonathan Hellström för Wagnsson Sports & Entertainment.

När Jonathan var 18 år hade han redan hunnit göra 17 matcher från start i Allsvenskan för sitt Gefle IF. Han fick tidigt plats i svenska U21-landslaget och spåddes en lysande framtid. Men skadorna gjorde att Jonathan under våren 2008 spelade totalt fem matcher och kroppen sade ständigt ifrån. En period av rehabilitering och lite speltid följde.

– Sen efter en match med U21-landslaget år 2009 kändes kroppen trasig. Jag vilade några veckor och därefter tog problemen fart. Visst, jag hade ont men jag räknade inte med att vara borta från fotbollen i 19 månader, berättar Jonathan.

Under perioden 2008 till 2010 genomgick Jonathan två stycken höftledsoperationer, hade en krånglande knäskålssena och mitt i allt gick lårmuskeln av. Problemen avlöste varandra och Jonathan började påverkas mentalt.

– Det är verkligen inte lätt. Det är inte när man ligger på operationsbordet som det känns jobbigt för den smärtan kan man hantera. Det är tiden efteråt som är det jobbiga, när man känner igen smärtor och hela processen går i repris. Efter den andra gången jag hade opererats var det jobbigt men jag har haft bra folk runtomkring mig hela tiden.

Det var Leif Swärd som gjorde operationerna på Jonathan. Leif Swärd handplockades av Sven-Göran Eriksson till det engelska landslaget år 2001 och har förutom Jonathan Hellström även behandlat spelare som David Beckham och Wayne Rooney. Idag är Leif Swärd läkare i svenska landslaget.

– Leif var också ett otroligt stöd eftersom han var fast beslutad om att jag skulle komma tillbaka. Det betydde mycket att han sade så och att han trodde på mig.

Att i en så tidig ålder stöta på ett så långt skadeuppehåll brukar få många att ge upp. Men Jonathan hade bestämt sig för att inte ge vika för skadorna.

– Jag tänkte hela tiden att jag inte ännu har spelat min bästa match. Jag har heller inte gjort min bästa säsong. Det har hela tiden varit drivkraften för mig.

Det var i höstas som karriärvalet ställdes på sin spets. Hans nya fystränare Anders Bergström satte upp ett träningsprogram och gemensamt skulle de göra en noggrann utvärdering efter två månader. Diskussionen om Jonathans framtid började så smått ta ny form.

– Det är klart att jag hann tänka på alternativ. Försäkringsfrågor, utbildning och sånt. Men Anders var otroligt duktig och stöttade mig. Jag pratade ofta med Martin Klette också och han betydde oerhört mycket för mig hela tiden. Han såg till att jag hade is i magen och inte tog några förhastade beslut. Det är jag väldigt glad för idag.

Två veckor efter att Anders Bergström hade satt upp en deadline gick Jonathan på en fotbollsplan för första gången på 19 månader. Känslan var enorm och genast kände han en stark känsla av hopp och inspiration.

– Jag var väldigt försiktig i början. Hade man väntat så länge så fanns det ingen anledning att stressa iväg så jag skadade mig igen.

Vintern gick och Jonathan kunde fortsätta träna metodiskt. Bakslagen lyste helt plötsligt med sin frånvaro och Jonathans kropp började kännas hel igen. Under våren har Jonathan fått göra tre inhopp i Allsvenskan på sin position som vänstermittfältare.

– I mina bästa stunder nu så är jag bättre än innan. Jag är ju väldigt grundligt tränad nu tack vare Anders Bergströms hjälp. Det känns verkligen att kroppen klarar av fotboll nu. Jag är heller inte rädd för att skada mig igen. Den känslan har jag lärt mig att bemästra.

Han har spelat regelbundet i Gefles B-lag och klarar av 90 minuter utan att kroppen säger ifrån. Fysresultaten talar också sitt tydliga språk om att Jonathan idag är i toppform.

– Jag är en av de snabbaste i laget nu och ligger nog på övre halvan på de flesta testerna.

Det är nästan som en saga om man ser på Jonathan Hellströms karriär. Med enorm talang, lika mycket otur och en gigantisk portion bra inställning så har sagan fått en positiv vändning.

– Jag hade ju bestämt mig för att jag ännu inte spelat min bästa match eller gjort min bästa säsong. Jag ser fortfarande fram emot det!

 

Reportage: Henrik Sjöström