Martin Klette – jurist och spelaragent
Under elva år företrädde han Anja Pärson. Nu representerar han idrottsstjärnor som Albin Ekdal och Sarah Sjöström. Martin Klette är juristen som specialiserat sig på idrottsrelaterad juridik. Här berättar han om rollen som jurist och idrottsagent.
Martin Klette har en gedigen idrottsbakgrund. Han har varit aktiv, ledare och tränare i basket, golf, tennis och handboll. Bland annat har han varit baskettränare i såväl Sverige som USA i 17 år samt suttit som ordförande i två elitklubbar.
– Som idrottsintresserad jurist var drömmen att få arbeta med Sveriges ledande idrottsjurist, advokat Björn Wagnsson, som var först med att börja företräda professionella idrottsmän redan på 1960-talet, säger Marin Klette.
1995 började Marin Klette att arbeta som biträdande jurist till Björn Wagnsson på Advokatfirman Wagnsson och Advokaterna Wagnsson & Sommestad. Några år senare blev han advokat och delägare på samma firma. Sedan 2009 är han också licensierad spelaragent.
Idag äger och driver han ett sports managementföretag med fyra heltidsanställda och ett antal deltidsanställda. Han själv är den enda juristen och ansvarar för samtliga klienters avtalsförhandlingar och annat juridiskt arbete. Övriga anställda arbetar bland annat som talangscouter, mentorer eller håller kontakter med klienter och föräldrar.
Som idrottsagent företräder man idrottsmannen i allt han behöver ha hjälp med inom sin idrott. Det är självklart viktigt att alla avtal blir juridiskt korrekta men också att man känner till branschen i stort. Enligt Martin Klette är Wagnsson Sports & Entertainment det enda agentföretaget i Sverige med anställda som är universitetsutbildade i juridik, ekonomi och sports management.
– Det gör att vi kan hjälpa våra klienter med betydligt mer än bara att hitta en klubb och förhandla och skriva deras avtal. Vi hjälper till med all typ av juridisk rådgivning antingen det handlar om skatterätt eller fastighetsrätt eller något annat juridiskt område. Vi hjälper även till med mediahantering, sponsoravtal, skoavtal, idrottsskadeförsäkringar och liknande.
Olika sporter har olika licenskrav. Enligt Martin Klette kan vem som helst kalla sig agent samtidigt som olika förbund kan ställa upp regler för vem som får arbeta som det inom just den idrotten.
– Man kan ifrågasätta om dessa regler EU-rättsligt är korrekta utifrån de fria rättigheterna men så ser systemet ut.
Martin Klettes bolag representerar en mix av tre kategorier idrottsmän, unga talanger, etablerade seniorspelare och världsspelare. Bolaget rekryterar sina klienter genom att kontakta dem och presentera verksamheten eller så kontaktar idrottsmannen dem efter rekommendationer.
De senaste åren har det talats mycket om doping och matchfixning inom idrotten. Enligt Martin Klette finns det även andra områden som är heta just nu inom idrottsjuridiken.
– Jag tänker på frågor som att idrottsklubbar som ett led i att pressa spelare att skriva på nya avtal med klubben stänger av dem från träning med A-laget och/eller inte tar ut dem till spel i A-laget. Ett annan exempel är att man tar utbildningsersättning för spelare som gör klubbyten utan att vara under kontrakt med någon klubb. Men också frågan om ett förbund kan upplåta rättigheter till sina sponsorer att använda sig av enskilda spelares/idrottsmäns namn och bild i reklamsammanhang.
Martin Klettes reflektioner av idrottsjuridiken är annars att det finns ett behov av utbildade jurister inom branschen.
– Det finns mycket okunnighet inom branschen. Många gillar idrott och försöker arbeta med detta rättsliga område utan att ha varken utbildning eller erfarenhet av det, avslutar han.
Artikeln är skriven av Ann-Sophie Greberg och publicerades den 8 januari 2014