Anton Saletros och Simon Guli på provspel i FC Köln

Anton Saletros och Simon Guli på provspel i FC Köln

Söndagen den 26e februari lyfte planet som tog AIKs innermittfältare Anton Saletros, Lärje/Angereds yttermittfältare Simon Guli, AIKs ungdomstränare Peter Wennberg och Wagnsson Sports & Entertainments Niclas Ek från Stockholm till Köln. Väl där skulle Anton och Simon få provspela med FC Kölns U17-lag som är Tysklands i särklass bästa U17-lag. FC Kölns U17-lag leder för närvarande sin serie med hela 8 poäng före lag som exempelvis Borussia Dortmund, Schalke 04 och Bayer Leverkusen och de vann även sin serie förra säsongen samt riksfinalen (de blev alltså Tysklandmästare 2011).

Vi blev incheckade på klubbens Boarding House på söndagskvällen efter att ha blivit hämtade på flygplatsen och bjudna på middag på en italiensk restaurang. Huset påminner om ett studenthus med en massa egna rum där spelare ifrån klubben samt andra idrottare som kommer utifrån, men utövar sin sport i Köln, bor. Huset har alltid personal på plats som hjälper till med diverse uppgifter som de unga idrottarna kan tänkas behöva hjälp med. Det serveras även frukost, lunch och middag i huset som de boende får gratis.

Måndagen började med att vi fick sätta oss ned med U17-tränaren Boris Schommers, sportchefen för ungdomssidan i klubben Stephan Engels samt provspelskoordinatorn i klubben Aristidis Tsoukalas, som även var med oss under hela veckan.
Efter mötet så fick grabbarna gå med tränare Boris för en individuell träning där bara Anton och Simon deltog. De fick visa sina passningsegenskaper samt några andra teknikövningar för att sedan avsluta med lite fotbollstennis. Den andra träningen på måndagen var med det så kallade ”Skolprojektet”, det vill säga att några spelare i olika åldrar och ifrån olika FC Köln-lag tränar ihop tillsammans med olika tränare, den här gången var det U17-tränaren Boris som höll i träningen. En lugn träning den här också.

På tisdagen började dagen med en träning för ”Skolprojektet” och den här gången var det då nya spelare och även ny tränare, U19-tränaren Mannfred. Eftersom Boris Schommers mer än gärna pratar engelska på sina träningar så Anton och Simon kan förstå så blev denna träning lite svårare eftersom Mannfred inte behärskar engelska så bra. Träningen var som tur var lugn och innehöll några passnings- och skottövningar. En ganska lugn start på veckan efter tre träningar vill säga.
Efter förmiddagsträningen så gick vi och tittade på när A-laget tränade. Tyvärr var det ingen vidare träning då vi fick se spelarna jogga runt planen i 45 minuter samt se de tre målvakterna träna målvaktsspel. Vi passade på att kika in i supportershopen efter träningen innan Simon och Anton fick träffa en av A-lagsspelarna, som dessutom är ifrån Sverige, Michael Ishak. Ishak stod och pratade med oss en stund och berättade bl.a. om livet som proffs i FC Köln.

På eftermiddagen kom så den första träningen tillsammans med U17-laget och killarna var taggade till max. Både Simon och Anton spelade väldigt bra och visade Kölnspelarna att de minsann kan tillföra både laget och träningen något. Anton dominerade innermittfältet och Simon visade prov på sin teknik och sin kyla framför mål när han gjorde bägge målen då hans lag slog Antons lag med 2-1 i slutet av träningen. En imponerande träning som även den innehöll skottövningar. Det märktes tydligt varför U17-laget är rankat som nummer 1 i landet, väldigt hög kvalité, och därför var det extra roligt att Anton och Simon gjorde så bra ifrån sig.

Efter den avslutande träningen så tog Aristidis oss på en exklusiv Stadium tour där vi fick se alltifrån spelarnas omklädningsrum till presskonferensrummet. Vi fick även gå ut mot planen ifrån spelaringången och killarna fick även provsitta avbytarbänken och se planen ifrån nära håll.

På tisdagskvällen så ville Boris ta med oss och grabbarna ut på middag vilket vi tyckte var väldigt trevligt. Vi gick till en grekisk restaurang där maten var god och trubaduren gick från bord till bord och sjöng någonting på grekiska. Simon och Anton fick ställa frågor till Boris som gärna svarade utförligt samt berättade om klubben, dess ungdomsverksamhet, klubbens spelidé och sitt egna lag. En väldigt trevlig avslutning på tisdagen.

På onsdagen var det dags att testa killarnas snabbhet och spänst med olika mätinstrument som klubben ordnat. Eftersom att varken Simon eller Anton gjort dessa tester förut så blev tränaren imponerad av resultaten. Efter testerna var gjorda så hade vi ledigt resten av dagen så vi åkte in till centrum tillsammans med Aristidis. Vi fick se den stora shoppinggatan och en av Europas största katedraler som är 157 meter hög och som vi dessutom bestämde oss för att gå ända upp till toppen i (fantastisk utsikt). Efter några minuters vila när vi kom ner ifrån toppen av katedralen så gick vi längsmed den kända floden Rhein, som slingrar sig igenom staden, framtill stadens chokladmuseum där vi tog en välförtjänt fikapaus.

På torsdagen så var det träning på förmiddagen med ”Skolprojektet”, nya spelare igen och nu var det återigen Boris som höll i träningen. Bra tempo och övningar och A-lagets tränare Ståle Solbakken kom även förbi en kort stund och kikade lite på träningen samt sin sons träning på planen bredvid. Eftermiddagsträningen med U17-laget gick lika bra som träningen i tisdags och det syntes verkligen att både Anton och Simon trivdes både på planen och med laget. En bra dag med två väldigt bra genomförda träningar. Innan vi åkte tillbaka till huset vi bodde i så fick vi sitta i ett möte med Boris Schommers, hans assisterande tränare Martin Bülles (som också talar engelska) och Aristidis Tsoukalas. Boris berättade att han var väldigt nöjd med vad Anton och Simon hade visat under veckan och att de båda var väldigt snälla och positiva killar.

Detta fick knyta ihop veckan som vi alla tyckte var väldigt bra och intressant på alla vis och killarna kunde därför flyga hem på fredagen med ett stort leende på sina läppar!

Av Niclas Ek